van werkdruk naar studeerplezier

ONLINE MASTERCLASS

Deze editie is speciaal voor studenten. Waarom?

De Coronacrisis zet het mentale welzijn van studenten flink onder druk, zo blijkt ook uit de gepubliceerde Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik van Studenten in het hoger onderwijs van het RIVM, het Trimbosinstituut en GGD GHOR. Voor het eerst zijn de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten voor heel nederland in kaart gebracht. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en staatssecretaris Paul Blokhuis, die het onderzoek lieten uitvoeren, noemen de uitkomsten ‘zeer zorgwekkend’.

Ruim de helft van de 28.000 studenten die deelnamen aan het onderzoek ondervonden psychische klachten, emotionele uitputtingsklachten en een kwart ervaarde levensmoeheid. 97% van de studenten ervaren stress en de helft van hen ervaart veel stress. Ook eenzaamheid is een groot probleem onder studenten. Daarnaast blijkt dat meer dan een kwart van de studenten overmatig of zware drinker is en is vooral het gebruik van cannabis voor veel studenten normaal.

Van Engelshoven en Blokhuis noemen de financiële middelen van het Nationaal Programma Onderwijs ‘een belangrijke eerste stap om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren’, maar zeggen ook dat aanvullende actie noodzakelijk is. Bij voorkeur initiatieven die contact en betrokkenheid met medestudenten en de onderwijsinstelling – en daarmee verbinding bevorderen.

Hoe dan?
Dat is de vraag die zich dan opdringt.
Juist op dit vlak hebben wij – vanuit 5 Sterren Werkplezier – reeds de nodige kennis opgedaan. Immers, we helpen al veel langer individuen, teams en organisaties met direct toepasbare methoden en technieken om werkdruk om te buigen naar werkplezier en door zelfregie duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Zo is het idee ontstaan om kennis, methoden en strategieen om de balans van studenten en de onderlinge verbondenheid te verbeteren met jullie te delen. Dit is een laagdrempelige manier om studenten eerste stappen te laten zetten van (werk)druk naar studeerplezier. We verwachten dat de workshop zich niet beperkt zich niet tot deze levensfase maar een doorwerking kent. Beter en vroegtijdig inzicht in balans voorkomt ook uitval onder (net) werkende jongeren.

En vandaar deze masterclass. Simpel.

Dus… ervaar je (werk)druk tijdens en naast het studeren? Gelukkig maar! De crux is té druk, daardoor raak je uit balans. Dat kun je signaleren. Bij jezelf, maar ook bij je medestudenten. Signaleren kun je leren en balans kun je maken. Bewust worden van energievreters- en gevers ook. Wie helder inzicht in de signalen heeft, kan tijdig een passende aanpak kiezen.

5 Sterren Studeerplezier wil jou en je medestudenten helpen hun volledige potentieel te benutten. Een te hoge werkdruk, actueler dan ooit, staat het benutten van het potentieel in de weg. Daarnaast is het ongezond. Mensen worden ziek, krijgen soms een burn-out. En vergeet de maatschappelijke impact ervan niet, zoals toename zorgkosten en leed voor het thuisfront.

Een online masterclass via Zoom, details volgen na aanmelding

GEïNTEREsSEERD IN DEZE MASTERCLASS?
laat het ons weten!

Waar gaat de masterclass over?

Met (werk)druk is niks mis. Voor veel mensen hoort dat bij lekker je ding doen. Maar té druk, vaak door een combinatie van studeren, werk-, privé- en persoonsgebonden factoren, daardoor raak je uit balans. Dat kun je signaleren. Bij jezelf, maar ook bij je medestudenten. En wie helder inzicht in de signalen heeft, kan tijdig een passende aanpak kiezen.

Wat leer je?

Onze trainers nemen je in deze interactieve masterclass mee in ons gedachtegoed.

Ze leren jou hoe je (werk)druk herkent en je leert vijf verrassende strategieën om de balans te verbeteren. Dit geeft jou verrassende inzichten over je eigen situatie en mogelijkheden. Je ontvangt een tip van de sluier voor verbeterpunten voor jezelf en je medestudenten.

Voor wie?

De masterclass is geschikt voor studenten, maar docenten zijn ook van harte welkom 🙂

Je bent van harte welkom als je kennis wilt maken met ons gedachtegoed. Als je handvatten wilt krijgen om je zelf en je medestudenten te steunen bij de aanpak van werkdruk naar meer studeerplezier.

Over 5 Sterren Werkplezier

5 Sterren Werkplezier steunt individuen, teams en organisaties van werkdruk naar werkplezier. We gunnen iedereen volop werkplezier, omdat we ervan overtuigd zijn dat werkplezier resulteert in een gezonder leven, een goede en leuke samenwerking, bijdraagt aan het sneller oplossen van maatschappelijke relevante vraagstukken en dus een fijnere wereld. Met de juiste tools kan iedereen hierin stappen in zetten en dat is eenvoudiger dan je denkt. Kenmerkend voor onze methode:

  • dialoog en (zelf)inzicht staan centraal
  • het teamniveau staat voorop: werkdruk pak je in en met je team aan
  • eenvoudig, praktisch en actiegericht met werking op individueel, team- en organisatieniveau

De aanpak kent twee interessante bijvangsten:

  • de dialoogmethoden bevorderen teambuilding en samenwerking, ook op andere vlakken dan werkdruk
  • De methode doorbreekt (vaak heersende) wij-zij dynamieken rondom werkdruk en vervangt deze door een cultuur waarin je samen werkdruk aanpakt. Onze eenvoudige en heldere aanpak heeft zich de afgelopen jaren bewezen, met goede resultaten en tevreden opdrachtgevers

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze (vervolg) masterclasses en ander nieuws

Nog vragen?

Bij vragen kun je gerust contact opnemen met Sander Heijnen (Managing partner)
via [email protected]